Huvudnavigation

Logga in

Uppgifter

28/12, 2019 kl. 11:38, av Hustomten

God fortsättning och nyårslöfte

Hej alla skribenter och läsare! Info från Hustomten aka admin/moderator. Läs, i synnerhet om du är en av de fantastiskt generösa personer som skickar in noveller!

Denna novell är skriven exklusivt för Bubblan, för att kunna läsa den måste du vara inloggad. Logga in eller bli medlem nu!

11 läsare gillar denna novell.

.

Kommentarer

Recensera

Här kan du kommentera eller recensera novellen.

#8

john_doe

Hur blir man Hustomte?
Söker ni efter frivilliga eller sköter admin det själv?

6/2 kl. 12:52

#7

Hustomten

Hustomten nickar och håller med. Hustomten vet av egen erfarenhet hur mycket tid som går att lägga på att knåpa ihop en novell och se till att den inte bara är fängslande utan av god kvalitet.

Det minsta man kan begära för de som låter sig roas av resultatet av det hårda arbetet, dessuto helt kostnadsfritt och anonymt, är en tumme upp eller ännu hellre en uppmuntrande kommentar.

Det sistnämnda är lika enkelt som det är en konst. Så länge du vill skriva något positivt påstår Hustomten att det är enkelt. "Bra!" är ett kort exempel. Mer personligt än en "like" men uppmuntrande likväl.

Vill du spä på lite, skriv nåt mer. Kanske vad som fick dig att fastna eller roas av novellen. "Gillade huvudpersonen!!" eller "Härligt språk". Du behöver inte vara författare för att skriva en kommentar som gör så gott för den som skrivit en novell, bara positiv! Det går att kommentera handling, språk, persongalleri, känslan för dig som läste och tusen saker till!

Att vara kritisk är mer av en utmaning. Därav att det skulle kunna vara en konst att kommentera. Har du läst något som du inte tyckte om? Fundera på vad en kommentar ska resultera i då. Skulle du vilja höra det själv? Hur skulle du vilja höra det själv? Det går utmärkt att kritisera men om det ska nå mottagaren och göra något annat än att såra, då kräver det finess eller åtminstone eftertanke.

"Korrekturläs innan du publicerar" är bättre än "detta sög". Eller kanske är "Lovande inledning, men det känns som du har mer att berätta" bättre än "För kort!" eller "Halvfärdigt!". Hustomten vill med detta inte bestämma hur just DU ska skriva - bara väcka tankar. Och uppmuntra att du kommenterar!

Sedan noterar Hustomten att det i ibland är lätt att skriva något som är tillsynes positiv men på bekostnad av andra. "Äntligen en BRA novell!" är positivt men underförstått att tidigare varit dåliga eller inte lika bra. Helt onödigt, fokusera på det bra med aktuell novell istället! Låt novellen bäras upp på egna ben, inte genom att kliva på andra.

En sak Hustomten i all ödmjukhet ber om, är att säga till om något är fel. Hustomten läser snabbt och slarvigt ibland, i sin iver att låta Bubblans läsare ta del av senast inkomna. Kan hända slinker saker igenom som inte borde gjort det.

Kontakta då Hustomten via PM och säg till! Hustomtar vill se till att hela gården är i bra skick men har inte ögon överallt samtidigt, tro't eller ej! :)

21/6, 2020 kl. 17:12

#6

Zanzibar

Det jag känner vore en prioritet, är att få folk att överhuvudtaget börja SKRIVA. Sedan om det leder till August-priset är en annan sak. Vilken ordbehandlare som helst har stilmallar. Sedan om dessa stilar försvinner vid ögonblicket de klistras in här är en annan sak.

Folk i gemen är så självkritiska att de inte vågar vidröra tangenterna. Det behöver inte bli något episkt verk i stil med Wilhelm Mobergs Utvandrarna. Förvånande för mig, är att de Istället har ork att skriva kritik till andra. Den energin hade ju räckt till en början av en novell. Det stora flertalet här på Bubblan orkar inte ens skriva en simpel presentation. Tycker själv att istället för att söka stilpoänger och lättköpt cred, borde man få fler att just SKRIVA.

Lika förvånande är det att så få vill trycka på gillaknappen. Man ser ofta att av över 600 läsare ha man fått 6 gilla. Det är alltså en hundradel... Personligen tillbringar jag timmar på att granska mina alster. Formatera texten. Korrläsa den efteråt. Hålla koll på grammatik och syftningsfel. Checka av fakta om det gäller speciella områden. Jag lägger säkert ner över tolv timmar på varje berättelse och har skrivit över 60 stycken, exklusivt för Bubblan, på tre månaders tid. Då känns det extra surt och otacksamt att få en onyanserad kommentar ofta om något helt ovidkommande nertill i kommentarsfältet. Lägg den energin på att skapa istället är mitt råd.

30/12, 2019 kl. 12:33

#5

Hustomten

Hustomten insåg att tonen i inlägget var på tok för hård och avvisande, vilket inte var tanken. Detta är nu - förhoppningsvis - korrigerat. Utan att förlora det budskap som försökte förmedlas.

Det är inga problem att ha olika utmaningar med språket. Från stavning till omkastade bokstäver eller annat. Däremot ställer det lite krav på att man tar till den hjälp som finnas att tillgå för att komma till rätta med det mest grundläggande. Det kan vara stavningskontroll, rådfråga någon (Hustomtar eller andra författare t.ex) eller nåt där i mellan. Ibland räcker det med att vara sin egen korrekturläsare genom att lägga ifrån sig texten nån dag och läsa själv igen.

Ingen text är perfekt och några sådana krav kommer aldrig finnas. Det får finnas både ett och flera stavfel eller andra konstigheter. Handling och berättarglädje är det viktigaste, så klart! Men när det blir mer fel än rätt, ja då BLIR det jobbigt att läsa och det vill Hustomten bespara både sig själv och andra från.

Hoppas ni finner detta lite mer... lättsmält. :)

30/12, 2019 kl. 00:15

#4

Huldran

Mr_Solen, du har helt rätt! Alltsammans! Språkets myrmarker kan vara bedrägliga, lätt att trampa fel i. Även för den som tror sig kunna.

Mer säger jag inte, då jag vet att man annars kan uppfattas som arrogant besserwisser och få smäll på fingrarna.

Gott Nytt år 2020 till alla läsare önskar //Huldran.

29/12, 2019 kl. 23:05

#3

Hustomten

Kommentaren raderad av artikelförfattaren.

29/12, 2019 kl. 21:17

#2

Mr_Solen

Hejsan

Ja visst är det bra att styra upp lite. Synd på en bra handling om de ex bara är en lång textmassa. Kom även på ett annat tips..

Hör med någon van författare om de kan läsa igenom och kommentera om novellen inte håller sig inom de regler som gäller.

Just stavning är svårt (vilket jag själv ibland har problem med) man kör rättstavning och enligt den är det inga stavfel, men det kan vara andra fel som den inte upptäcker och som irriterar.

Gott nytt år i hopp om att alla får det bra och hinner skriva många noveller.

Solen

29/12, 2019 kl. 16:33

#1

Zanzibar

Kommentaren raderad av användaren.

29/12, 2019 kl. 01:01